Sämpylöitä tein minäkin! En ymmärrä miten ennen mun sämpyläistä tuli kauheita koppuroita, mut nykyään ihania pehmeitä, ja vielä kauniin näkösiäkin!
Se on vissiin se kohotus, oon nyt vähän maltillisemmin niitä kohotellu, myös ennen uuniin laittoa.
Eikai sämpylöitä tehdessä hirveesti ohjeita katella, niihinhän voi laittaa melkein mitä tahansa! Täs on siis tarkka määrä vaan hiivalle, vedelle ja suolalle! (oon huomannu et toi 3 tl litralle on ihanteellinen suolamäärä)
Sekoita kädenlämpöinen vesi ja hiiva (1l vettä ja 1 hiiva tässä)
Laita sinne joukkoon 3 tl suolaa, ja paljon erilaisia siemeniä! Mä laitan aina paljon siemeniä, koska ne on toosi hyviä, ja TERVEELLISIÄ! Tässä laitoin kurpitsan-,seesamin-,aurigonkukan- ja pellavansiemeniä.
Laita oman maun mukaan hunajaa ja siirappiakin jos haluat. (mä laitoin tietty siirappia myös, nami)
Sekoita mukaan kaurahiutaleita, taas kerran ihan oman mauan mukaan. Mä laitan niitä aina paljon.. Se taikina ei oo kyl ainakaa mitenkää vetistä kun oon noi kaurat laittanu.
Lisäile jauhoja jonkin verran. Jauhojenkin kanssa voi pelailla tietty myös. Aika usein käytän sämpyläjauhoja. Nyt oli vaan vehnäjauhoja. On ne edes luomua :p
Rasvaahan ei oo tietenkään pakko laittaa, esim. mun äiti ei koskaan laita. Mut mä laitan et saatais mahdollisimman epäterveelliset (hyvät) sämpylät.. Hunajaa, rasvaa ja siirappia, niin hyvää tulloo!! ;)
Sitten vaivataan jauhoja niin kauan että
se on hyvän näköistä! Ei tietekään jauhoja liikaa, muuten tulee kovia. Mut taikinaa pitää kuitenkin pystyä käsittelemään!
Laitetaan kohoamaan lämpimään paikkaan. Varmin tapa on et laitetaan tiskialtaaseen kuuma vettä ja sinne sitte ja leivinliina päälle! Ja ikkuna ei saa olla sit kans auki tietenkään! Annetaan kohota niin kauan, et on isontunu taikina ihan kunnolla.
"Pullat pienet kohotkaa, että teitä maistaa saan."
Kohonnut taikina
Siitä sitten leivotaan jauhojen avustuksella sopivan kokoisia palleroita, isoja tai pieniä, it's your choise!
Uuni lämmitetään 225- asteeseen. Kohotamminen on TÄRKEÄÄ ennen uuniin laittoa! Hyvä keino on laittaa pariksi minuutiksi levyt ykköselle, kuten mä tein, tai sit antaa ilman kommervenkkejä olla, tai laittaa taas sen altaan päälle ne. Altaaeen kuumaa vettä siis! Sämpylät voi kans itetysti voidella vaikka hunaja-tai siirappivedellä, ja ripsauttaa pari siementä päälle, jos jaksaa. (mä en jaksa :p)
Valmiit, kauniit sämpylät!
Hyviä ja pehmeitä sämpylöitä, ei se vie niin kauaa vaivaa! Ja sit vois kans käyttää mielikuvitusta ja maustaa uusilla tavoilla ja käyttää tähteitä mm. kaurapuurosta. Omenaraastetta, juustoraastetta tai porkkanaraastetta kun lisää niin
!
Nyt on kuulkaas hyvä katsoa Euroviisujen 1.semifiinali, voin samalla syödä sämpylöitä ja mustikkapiirakkaa, jota tein eilen.
Samalla ohjeella mikä täälläkin on!